Weboldalak mobilra optimalizálva

Az okostelefonok és a tabletek ma már olyannyira elterjedtek, hogy szinte minden ember viszi őket magával, és utazás közben, várakozás közben neteznek rajtuk. Ebből pedig az következik, hogy minden weboldalnak olyannak kell lennie, hogy jól olvashatók, áttekinthetők legyenek ezeken a kisebb képernyős eszközökön is.

Weboldalak mobilra optimalizálva

Az információkeresések többsége már ma is mobilokról indul, a jövőben ez az arány még nagyobb lesz. A asztali számítógépeket az irodákban és az otthoni íróasztalokon használják, a mindennapi rohanó életben pedig a mobilok lettek a netezés eszközei.

Reszponzív webdesign

Egy honlap mobilra optimalizálása többféle feladat megoldását jelenti a weboldal készítés munkafolyamatában. A legfontosabb a képernyő méretéhez, felbontásához igazított megjelenés. Mivel eléggé sokféle kijelző van, ehhez kell igazodni. Legyen a weboldal designja reszponzív, minden képernyőméretrem képernyőfelbontásra optimalizált.

Ne legyen lassú a betöltés

A megfelelő sebesség biztosítása is szükséges, bár a mobilnetek sávszélessége évről évre növekszik. Gyorsan be kell töltődnie az oldalnak, mert a felhasználó türelmetlen, nehogy bezárja az ablakot és a konkurencia weboldalán próbálkozzék. Figyelni kell a képek méretezésére, mert egy nagyméretű fotó lelassíthatja mobilon a betöltődést.

Jól kell megválasztani a tárhelyet is, mindenképp olyat, ahol korszerű kezelőfelületet és háttérszolgáltatásokat nyújtanak, mégha drágábban is. Ha egy már meglévő weboldalt kell mobilra optimalizálni, nem is egyszerű feladat az esetleg többezernyi kép kezelése. A navigációs elemeket is jól kell megválasztani, utazás közben ujjunkkal sokkal nehezebb a mobilon pontosan célozni a menüpontok között, mint az asztali gépen az egérrel.

Címkék: Kisokos, Weboldal készítés
Dátum: 2019-05-21