Sikeresek a programozóiskolák

Hazánkban is egyre népszerűbbek a néhány hónapos, intenzív, gyakorlatorientált képzés keretében programozói szakmát adó tanfolyamok, a bootcamp-ek. Ezek többsége nemcsak a képzést, hanem sikeres vizsga után az elhelyezkedést is garantálja hallgatóinak.

Sikeresek a programozóiskolák

Az amerikai mintára elterjedt képzési formát az informatikus munkaerőhiány hívta életre. Egy-egy Java programozás tanfolyam jellemzően 4-6 hónapig tart, és felvételi vizsga után lehet csak bejutni diáknak. Mivel a jelentkezők többsége nem rendelkezik informatikai előképzettséggel, felmérik a kognitív készségeiket, és közepes szintű angol tudást is elvárnak tőlük. Vizsgálják az úgynevezett soft skill-eket is, hogy alkalmas-e csapatmunkára, mennyire elkötelezett a választott új szakma iránt, nyitott-e a továbbfejlődésre.

Halasztott tandíjfizetés

A tandíj elég magas, milliós tétel, de e képzések népszerűsége éppen abban rejlik, hogy majdnem mindenütt halasztott fizetési lehetőséget adnak a képzési centrumok. A tanfolyam díját a majdani munkahelyen kapott fizetésből vonják majd le. Így akár “ingyen” megszerezhető a tudás, természetesen szerződésben kötik ki az intézmények a “hűségidőt” a leendő munkahelyen. Ha valaki nem végzi el a tanfolyamot, nem tud levizsgázni, akkor viszont fizetnie kell... A programozóiskolák a tananyagot az állásokat felkínáló szoftvercégek igényei alapján állítják össze, és dinamikusan módosítják is, hiszen ez egy rohamtempóban fejlődő iparág.

Magas jövedelmek

A kezdő fizetések elég magasak, 350-450 ezer körüliek a versenyszférában, de a tehetséges programozók ezt pár év alatt a többszörösére is föltornászhatják, akkora a kereslet a szaktudásuk iránt.

Címkék: Csináld magad, Java programozás
Dátum: 2019-10-02