Online élettér párhuzamosan

Vajon jót tesz-e önmagának, aki megosztja érzelmeit a Facebookon? Ha napi több órát tölt mások Facebook-profiljának nézegetésével? Ha a Tinderen tallózva keresi a párkapcsolatát? - olyan kérdések ezek, amelyeken pszichológusok is vitatkoznak, erős nézetkülönbségekkel.

Online élettér párhuzamosan

Személyiségformáló erő

Az online világ ma már tulajdonképp egy párhuzamos életteret jelent a valóság mellett a fiatal generáció életében, és erős hatással van a személyiségformálódásukra is. Az idősebb generációk, a 40-50 fölöttiek számára elsősorban használati eszköz a számítógép, az internet, a Facebook, leveleznek, híreket olvasnak, használt autót hirdetnek, átutalásokat intéznek, pizzát és macskaeledelt rendelnek házhoz vele. A fiatalabbak számára azonban az internetezés már ennél jóval többet jelenthet.

Többségüknek az Instagram, a Tinder, a Facebook, szóval az internetes platformok egy olyan online teret jelentenek, ahonnan nem lehet kiiratkozni, jelen kell lenni, hiszen mindenki ott van, ott él ebben a netes világban. Erős érzelmi viszonyulással történnek ebben a virtuális világban velük a dolgok, egy negatív kommentet bántalmazásként élnek meg, ha a kérdésükre perceken belül nem érkezik válasz, elhanyagoltnak érzik magukat, ha a legújabb szelfire nem érkezik elég like, akkor csökken az önbecsülésük.

Kommunikációs híd

Az internet rengeteg előnyt nyújt a mindennapi életszervezéshez, az informálódáshoz, a szórakozáshoz. A netbe beleszületett, az alkalmazásokat készségszinten használó fiatal könnyen integrálja ezeket az életébe. De a túlzás mindenben káros, beszűkíti az életteret. Az azonban kétségtelen, hogy az online kommunikáció hidat is képezhet több generáció között, közelebb hozva őket a valós világban is.

Címkék: Szórakozás, Online világ
Dátum: 2019-05-04