Munkaválasztási szempontok az új generációknál

A HR-szakmának rengeteg változással kellett megküzdenie az elmúlt évtizedben, gazdasági válság, abból való kilábalás, új informatikai megoldások, technológiák megjelenése, gyors elterjedése, új szemléletű generációk belépése a munkaerőpiacra, és bizonyos szakterületeken, például az informatikában jelentős munkaerőhiány fellépése – ezek a tényezők alaposan átalakították a vállalati HR-szakemberek életét.

Munkaválasztási szempontok az új generációknál

Tehetséggondozó közegben

A HR-esek számára kiemelt feladat lett az új munkaerő toborzása mellett a meglévő, jól teljesítő munkaerő megtartása is. De mi is a fontos egy munkavállaló számára a tudatos karrierépítés során? Egy fiatal számára lényeges, hogy olyan tehetséggondozó közegben dolgozhassék, amely biztosítja képességei kibontakozását, folyamatos szakmai fejlődését. Sokan kedvelik a folyamatos változást munkájukban, a szereplési lehetőségeket. A professzionális munkavégzéshez, az előrelépéshez fontosak a szakmai kihívások és az állandó továbbképzések. Van, aki olyan munkakört keres, amelyben a nulláról építhet fel valamit, a kreatív elméjű fejlesztő mérnökök tipikusan ilyen munkavállalók. Ám vannak emberek, akik éppen ennek ellentettjei – ők a rutinmunkát, a nyugalmas, kiegyensúlyozott, könnyen átlátható munkaköröket kedvelik.

A cég által biztosított modern munkahelyi környezet, az elfogadható, folyamatosan emelkedő jövedelemszint, az együttműködésen, és nemcsak a versenyen alapuló munkakultúra, a rugalmas munkaidőbeosztás mind-mind hozzájárul a munkavállalók elégedettségéhez, jobb teljesítményéhez.

Az önértékelés szerepe

A munkavállalók önismerete, önértékelésének magabiztossága is lényeges eleme karrierjük építésének. A közösségi média gyakran sugall hamis képet arról, hogy bárkiből lehet sikeres ember, bárki építhet hangos, látványos karriert, pedig ez csak keveseknek sikerül. A fiatalok sok mindent más szemmel néznek, mint az idősebb generációk – ezt összhangba kell hozni a munkahelyi mindennapokban.

Címkék: Kisokos, Karrierépítés
Dátum: 2019-09-26