Mentális betegségek a mozifilmekben

A hollywoodi filmesek számos alkotásban szerepeltetnek betegségekkel küzdő főhősöket. Különösen a mentális problémákkal küzdők, például az időskori elbutulást okozó Alzheimer-kórban szenvedők, a szellemi fogyatékosként születettek, a pszichiátriai kórképekkel élők sorsa lesz egyre több alkotás témája, hiszen világszerte nagy társadalmi probléma e betegségek terjedése, az embereket érdekli a téma művészfilmekben való megjelenítése.

Mentális betegségek a mozifilmekben

Az Alzheimer-kór drámája

Számos filmművészeti díjat osztottak ki az elmúlt évtizedekben beteg főhősöket megformáló színészeknek. A nagy visszhangot keltő filmek közé tartozik a magyarul Megmaradt Alicenak címen futó alkotás, amelynek főszereplője, Julianne Moore Oscar-díjat kapott. Egy 50 éves egyetemi tanár elfelejti a szavakat, eltéved a jól ismert egyetemi környezetben, megrendítő küzdelme az Alzheimer-kórral könnyeket csal a nézők szemébe. Margaret Thatcher is Alzheimer-kórral küzdött élete végén, a róla szóló Vaslady című film bemutatja hallucinációit, látomásait, a főszereplőt, Meryl Streepet ugyancsak Oscar-díjjal ismerték el.

Esőember savant-szindrómával

Dustin Hoffmann alakítása az Esőember című filmben minden létező díjat, természetesen az Oscart is, megkapott. Hatása filmtörténeti jelentőségű, aki látta a savant-szindrómás főhőssel történteket, nem felejti el. A mentális betegeket nehezen tűri, nehezen fogadja el a környezet, ez az alkotás óriási előrelépést jelentett ezen a téren, nemcsak Amerikában, hanem világszerte.

A skizofrénia különbözősége

Sok vihar volt az Egy csodálatos elme című film körül. John Forbes Nash, a skizofréniával küzdő matematikus élete valóban regénybe illő. A fiatalkori elmegyógyintézeti kezeléstől a Nobel-díjig ívelő életpálya Russel Crowe megformálásában látható a filmvásznon. A Fekete hattyú című alkotás egy balett-táncos lányról szól, eljátszásával Natalie Portman pályafutása csúcsára jutott, és Oscar-díjat kapott. A téveszmékkel, paranoid képzetekkel színpadra lépő balerina az önsebzésig táncol...

Címkék: Szórakozás, Filmek
Dátum: 2019-08-19