Médiafigyelés, márkaépítés

A tartalomelemzés alkalmazásának széleskörű elterjedését - a mesterséges intelligencia több más területéhez hasonlóan - az tette lehetővé, hogy a számítógépek kapacitása ugrásszerűen megnőtt, a felhő alapú megoldások is mindennapos használatba kerültek. Már nemcsak a nagy szerverparkkal rendelkező cégek képesek nagymennyiségű szöveges információ elemzésére, hanem sokak számára lehetséges a hétköznapi gyakorlati alkalmazás.

Médiafigyelés, márkaépítés

A képelemzés is hasznos

Jól használható például a média figyelésére, bizonyos témák hatásának követésére. Ha az adott témában megjelent ötszáz vagy ötezer újságcikk, az nem olvasható egyenként végig, de a szövegelemzés és képelemzés módszereit alkalmazva, összegzés készíthető róluk. Még a képeken is végezhető arcfelismerés, elemezhetők, hogy milyen nemű és korú emberek fotóit szereti az online média illusztrációként használni egy-egy témához.

Pozitív-negatív kifejezések

Az online portálokon megjelent híreken, cikkeken kívül a fórumos bejegyzések, blogok, a közösségi médiában megjelenő kommentek szövegeit is bevonva az elemzésbe, áttekinthető például, hogyan alakul egy márka, egy termék, egy cég, vagy éppen egy konkurens cég megítélése, mi a fogyasztók véleménye, melyek a “forró témák”, melyek azok az internetes felületek, ahol legtöbbet foglalkoznak a vizsgált márkával.

Hányszor fordul elő pozitív kifejezés a konkurens cég termékével kapcsolatban? Hányszor írnak negatívan a vizsgált márkáról? Hogyan jelenik meg egy-egy reklámkampány az említések gyakoriságában? Hol keresnek a legtöbben információt egy adott termékről? Hol írnak a véleményvezérek? Vannak-e kiugróan gyakran említett problémák a termékkel? - csupa olyan kérdés, amelyekre szövegelemzési alkalmazásokkal választ lehet kapni, és az eredményeket felhasználni a reklámkampányok tervezésében, az ügyfélszolgálatok képzésekor, a további termékfejlesztéskor, a márkaépítés során.

Címkék: Modern marketing, Szövegelemzés
Dátum: 2019-06-25