Lendületben a webáruházak

Több mint 5 ezer hazai működtetésű webáruház szállít már termékeket megrendelőinek, az e-kereskedelem növekedése évről évre jelentős. Napi egymilliárd forintnál is nagyobb már a webáruházak forgalma. A csúcsidőszak minden évben a karácsony előtti 4-5 hét.

Lendületben a webáruházak

Három milliónál több netes vásárló

Mintegy 3 millióan vásárolnak már hazánkban online módon, és a piackutatók szerint ez már olyan magas szám, hogy évente legfeljebb néhány százalékkal lehet növelni, tehát újabb látogatók szerzése már elég nehéz a webáruházaknak. A vásárlások gyakoriságának növelésére azonban érdemes marketingmódszerekkel törekedni. Az online vásárlók 40-50 százaléka rutinos vevőnek számít, jól boldogul a netes felületeken. A legtöbb tranzakció a könyv és a játékok értékesítésében zajlik, a legkevesebb az úgynevezett közszükségleti cikkek, pl. élelmiszerek terén, mert ezeket a szupermarketekben szerzi be egyelőre szinte mindenki.

Árérzékeny piac

Kifejezetten árérzékeny az e-kereskedelmi piac, kedvező árakkal, akciókkal lehet leginkább növelni a vásárlási gyakoriságot. A kisebb, kezdő webáruházaknak elsősorban a rétegtermékek piacán vannak jó esélyeik, a szakosodás több webes boltnak sikeres volt például a kreatív hobbi területén, a szaniterek, a sportszerek értékesítésében. A tesztekkel, termékbemutatókkal, blogokkal, videokkal kiegészített portálok jelentős forgalomnövekedést tudtak elérni, a specializációval a vásárlói hűséget is növelték.

A munkaerőhiányt ez a szektor is megérzi. A képzett raktári munkások és a futárok iránt nagy a kereslet. A következő évekre is 15-20 százalékos forgalomnövekedést jósolnak, és minden piaci szereplő számára nélkülözhetetlenné válik a weboldalak mobilra optimalizálása.

Címkék: Kisokos, Látogatók szerzése
Dátum: 2019-09-23