A házi pizzasütés örömei

Nyári buli a kertben késő estig a szabadban üldögélve? Vagy téli traccsparti a kandalló mellett a nappaliban? Egy jól sikerült pizza mindig feldobja a társaság hangulatát. Ennek az olasz eredetű, sokféle variációban elkészíthető ételnek a népszerűsége töretlen világszerte, természetesen Magyarországon is.

A házi pizzasütés örömei

Kézzel is lehet dagasztani

A pizza tésztája házilag is könnyen elkészíthető, tulajdonképp egyszerű kenyértészta, amihez olívaolajat kell adni. A netről a receptek kiolvashatók, az a lényeg, hogy dagasztás és kelesztés után könnyű, levegős tésztát kapjunk. Dagasztani nemcsak robotgéppel, hanem kézzel is lehet ám! Bár kétségtelenül fárasztóbb... Aztán következik a formázás, a kinyújtás, ami némi gyakorlás után rövidke művelet. Majd el kell készíteni a pizzaszószt, paradicsom vagy ketchup, só, bors, cukor, bazsalikom, oregano, fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, kinek-kinek ízlése szerint adagolva bele az egyes összetevőket. Utána jönnek rá a feltétek, sonka, szalonna, sajt, gomba, tonhal, kolbász, miegymás. Erős ízhatásokat lehet elérni a chilipaprikával, olajbogyóval, spenóttal, padlizsánnal, brokkolival, almával. Csak a szakács ízlésén és fantáziáján múlik a végeredmény.

Kemence a kertben

A sütés is gyorsan megy, 10-15 perc, mindenképp érdemes kitapasztalni a rendelkezésre álló konyhai sütő „lelkét”. Akinek pedig van kemencéje a kertben, az a legjobb. A kemencék pára- és hőviszonyai mások, mint egy konyhai sütőé, ezért lesz a bennük sült pizza is más, ropogósabb, átsültebb, finomabb. A konyhai sütőkben is lehet imitálni valamennyire a kemencei közeget, lehet vásárolni sütőkövet, és arra rakva megsütni a pizzát.

Címkék: Csináld magad, Pizza
Dátum: 2019-08-05